NaTreku.cz

Náročný výstup na nejvyšší horu Pyrenejí Pico de Aneto

Pohoří, oblast / Stát

Pyreneje / Španělsko

Roční období

Jaro

20. 04. 2004

Náročnost

4 / 5

více o obtížnostech

Převýšení

↑ 1555 m

↓ 1555 m

Délka

13.3 km

11 hod.

Nadmořská výška

max. 3384 m n.m.

min. 1900 m n.m.

Výškový profil trasy

Nastoupané metry: 1555 m
Sklesané metry: 1555 m

Ledovcová túra na Pico de Aneto v centrální části Pyrenejí

Nástupní místo

Konečná zastávka autobusu Besurta. Autobus sem vyváží každý den turisty z údolí.

Popis treku

Výstup na Pico de Aneto jsme začali brzy ráno na záchytném parkovišti v údolí, odkud vyváží autobusy turisty do hor. V pět ráno jsme nasedli do autobusu a za 15 minut jsme již vysedali u chaty Cabane de la Besurta. Za tmy jsme začali výstup společně s velkým množstvím dalších horalů. Po půlhodině jsme minuli chatu Refugio de la Renclusa a pokračovali ve prudkém stoupání. Cestu ve skalnatém terénu nám ukazovaly čelovky rychlejších turistů před námi. To se již ale začalo rozednívat a my si užívali fantastické výhledy na okolní hory. Nakonec jsme vystoupali do sedla Postilón Superrior ve výšce cca  2 900 m n. m. Zde již začíná ledovec.

Na ledovci jsme museli nasadit mačky. Zpočátku trasa po ledovci traverzuje okolní skály a nabírá výšku jen postupně. Závěrečná část cca 2,5 km dlouhé cesty po ledovci je však velmi prudká a díky výšce i vysilující. Nakonec jsme se dostali až k tzv. Mohamedově můstku. Ten je asi 20 výškových metrů pod vrcholem a jedná se o skalnatý hřeben. Jelikož jsme si bez jištění netroufli na tento přechod, spokojili jsme se s bočním vrcholem ve výšce 3 384 m n. m. Výhledy byly parádní a tak jsme si je náležitě vychutnali.

Poté již následoval sestup, který byl díky pražícímu slunci poměrně vyčerpávající. Sestupovali jsme stejnou trasou jako vedl výstup. Po přechodu ledovce jsme si krátce odpočinuli a poté začal nekonečný sešup do údolí. V noci nám to tak namáhavé nepřišlo, ale slunce a únava udělali své. Nakonec jsme zdárně sestoupali zpět ke konečné zastávce autobusu a sjeli jsme na parkoviště k autu.
 

Náročnost

Poměrně náročný a dlouhý výstup, okořeněný postupem po ledovci těsně pod vrcholem Pico de Aneto. Ledovec je v létě v určitých pasážích hladký jako sklo, je tak nutné mít mačky. Na samotný vrchol Pico de Aneta je třeba překonat tzv. Mohamedův můstek, což je velmi úzký a exponovaný skalní hřebínek. Je nutné se zde navázat na lano. To jsme neměli a tak jsme se z bezpečnostních důvodů spokojili s nižším vrcholem Pico de Aneta.
 

Dostupnost vody

Po cestě je poměrně hodně malých potůčků, ze kterých můžeme nabírat vodu. Ovšem jen do začátku ledovce ve výšce cca 2 900 m n. m. Poté se jde již jen po ledovci a skále, žádná voda zde není. Vodu je také možné dobrat na chatě Refugio de la Renclusa.
 

Možnosti přespání

Noc před výstupem jsme strávili u záchytného parkoviště v údolí, ze kterého každé ráno vyjíždí autobusy do hor. Jinak je nocování ve stanu povoleno v Pyrenejích nad 2 000 m n. m. vždy jen na jednu noc.
 

Vrcholy

Z vrcholu Pico de Aneto 3 404 m n. m. jsou výhledy na velkou část Pyrenejí, zvláště na nejbližší hory - Pico de Coronas, Pico del Medio a Punta de Astorg.
 

Nebezpečí

Nebezpečné úseky jsou na výstupu dva. Přechod ledovce a závěrečný skalnatý hřebínek na samotný vrchol hory. Ledovec je hlavně v létě velmi hladký a chůze bez maček je absolutně nemožná. Jinak ale ledovec nemá na cestě trhliny.

Skalnatý hřebínek Mohamedův můstek je asi 30 metrů dlouhý hřebínek, který je velmi kolmý a exponovaný. Sice se dá přejít i bez jištění, ale rozhodně to nedoporučujeme. Pád z hřebínku by měl fatální následky.
 

Jídlo

My jsme si nesli vlastní zásoby jídla s sebou. Po cestě je možné se občerstvit na chatě Refugio de la Renclusa ve spodní části výstupu.
 

Zajímavosti

K nástupnímu místu výstupu na Pico de Aneto u chaty Cabane de la Besurta je možné dojet autobusem z údolí od odstavného parkoviště. Cena zpáteční jízdenky je 3 Euro. Je nutné večer před odjezdem nahlásit zmocněnci parku v kolik hodin chcete autobusem jet, aby bylo zajištěno místo v autobuse.

Vloženo: 12. 04. 2017
Autor:
Gejza
Profil autora