NaTreku.cz

Výlet na vyhlídku Devět mlýnů v Národním parku Podyjí

Pohoří, oblast / Stát

Podyjí / Česko

Roční období

Zima

17. 02. 2018

Náročnost

1 / 5

více o obtížnostech

Převýšení

↑ 142 m

↓ 142 m

Délka

6.1 km

2 hod.

Nadmořská výška

max. 328 m n.m.

min. 244 m n.m.

Výškový profil trasy

Nastoupané metry: 142 m
Sklesané metry: 142 m

Nenáročná okružní trasa v NP Podyjí

Nástupní místo

Parkoviště na kraji obce Havraníky u restaurace a penzionu Podyjí. Kousek od parkoviště začíná červená značená turistická cesta. Zároveň se jedná o jižní hranici Národního parku Podyjí.
 

Popis treku

Z malého parkoviště na konci obce Havraníky je to jen kousek k turistické červené značce. Po ní jsem se vydal přes Havranické vřesoviště do Národního parku Podyjí. Po necelém kilometru se cesta stáčí do lesa a začíná mírně klesat. Minul jsem studánku U tří líp (voda bohužel není pitná) a dál jsem po lesní stezce klesal k řece Dyji.

V jednu chvíli je klesání prudší a vede i mezi skalami. Zde pozor na uklouznutí (kvůli této části není trasa vhodná pro kočárky - foto). Nakonec se stezka napojí na širokou lesní cestu a po ní jsem došel až k bývalému Judexovému mlýnu na břehu řeky Dyje. Podél řeky jsem pak došel k turistickému přístřešku Pod Šobesem a stejnojmenné lávce (foto) přes řeku Dyji.

Od křižovatky turistických cest Pod Šobesem jsem pokračoval po žluté značce, která vedla z údolí řeky Dyje. Po široké cestě jsem vystoupal až k hotelu Vinice Hnanice. Zde jsem odbočil na zelenou značku a po stezce jsem pokračoval až k vyhlídce Devět mlýnů (foto). Výhled je opravdu skvělý, obzvlášť na známé vinice Šobes a samozřejmě řeku Dyji, která je hluboko pod vyhlídkou.

Z vyhlídky jsem pokračoval podél vinic po zelené značce. Ta mne nakonec dovedla zpět k Havranickému vřesovišti. Zde jsem se napojil na červenou značku a vrátil se zpět na parkoviště.

Náročnost

Jednoduchý výlet s minimálním převýšením, který není náročný ani v zimních podmínkách. Celou dobu se jde po značených cestách. Prudší je jen sestup po červené značce k řece Dyji. Tato část také není vhodná pro kočárky. Jde se po uzké lesní stezce, na které jsou kameny a kořeny.
 

Dostupnost vody

Doplnit tekutiny lze na začátku treku například v restauraci Podyjí. Další možnost je v restauraci Vyhlídka, která se nachází kousek od vyhlídky Devět mlýnů, asi v polovině této trasy. Po cestě je na červené značce za rozcestníkem Havranické vřesoviště studánka U Tří líp, jejíž voda však v současné době nevyhovuje hygienickým normám (takže pozor na to).
 

Možnosti přespání

Ubytování je možné na začátku trasy v penzionu Podyjí, nebo ve stylovém hotelu Vinice Hnanice, který se nachází kousek od vyhlídky Devět mlýnů.
 

Vrcholy

Trasa nevede přes žádné vrcholy. Nicméně z vyhlídky Devět medvědů se otevírají krásné výhledy na řeku Dyji a známé vinice Šobes.
 

Nebezpečí

Na trase nejsou žádné nebezpečné úseky. I v zimních podmínkách je cesta bezpečná. Vyhlídka Devět mlýnů je dobře zajištěná zábradlím, ani zde nehrozí žádný pád či jiné komplikace. V zimě je potřaba dbát zvýšené opatrnosti při sestupu k řece Dyji na červené značce, kde je prudké klesání v lesním terénu.
 

Vybavení

Na této trase není třeba žádného speciálního vybavení. Samozřejmostí je kvalitní obuv a vhodné funkční oblečení (záleží na Vašem tempu, jak moc se zpotíte :) ).
 

Jídlo

Trasa je poměrně krátká, proto stačí vlastní zásoby, např. energetická tyčinka. Ideální k přestávce na jídlo je turistický přístřešek u Pod Šobesem. Je ovšem možnost zajít na jídlo do restaurace Vyhlídka cca v polovině trasy, která je součástí hotelového komplexu Vinice Hnanice (nevyzkoušeno, ale vše vypadalo nové).
 

Zajímavosti

Havranické vřesoviště se nacházejí ve 2. zóně Národního parku Podyjí. Jedná se asi o druhově nejbohatší lokalitu v celém národním parku. Nachází se zde více než 500 druhů vyšších rostlin. Celá plocha zabírá cca 100 hektarů. Vřesoviště vznikla působením člověka. Ten zde hospodařil již v neolitu. Ve středověku les zmizel a nahradily ho pastviny. Ve 20. století zde však pastva ustala a vřesoviště bylo zalesněno. V posledních několika desítkách let začíná vřesoviště opět sloužit pro pastvu ovcí. Tím se uchovává jedinečnost tohoto místa.

Vloženo: 22. 02. 2018
Autor:
Gejza
Profil autora